Recentelijk heeft Google een update doorgevoerd. Zij heeft deze de naam Hummingbird gegeven. Deze nieuwste algoritme update, na o.a. de Cafeïne- , Google Venice, Google Panda en Google Pinguïn update is bedoeld om Google nog dichter bij haar doel gaan brengen. En dat is het steeds beter kunnen bepalen wat de exacte betekenis is van een bepaalde zoekopdracht, die een gebruiker op Google intypt. Hiermee is Google in staat om nog relevantere resultaten tonen. De kernwaarden in zoekmachineoptimalisatie.

Google Hummingbird update?

De Hummingbird, net zoals elke andere algoritme update, ervoor zorgen dat Google beter in staat is om elke bezoeker te voorzien van een stuk informatie die zo nauwkeurig mogelijk aansluit bij zijn of haar wens.

Schema Hummingbird

Stel dat je in Google zoekt op ‘uit eten’ en je hoopt daarmee een overzicht te krijgen van alle restaurants in jouw buurt. Het is vervolgens aan Google om deze term te leren begrijpen zoals een mens deze bedoelt en het gewenste zoekresultaat te laten zien. Wat je het liefste wilt is dat Google alleen de restaurants bij jou in de buurt laat zien en niet die aan de andere kant van Nederland. Onderstaand schema laat dit, mijn inziens, duidelijk zien.

Zie tevens onderstaand zoekresultaat van Google

Google Arnhem

Zoals je ziet geeft Google relevante zoekresultaten weer, namelijk plekken om te uit eten bij mij in de buurt (Arnhem). Google probeerde dit in het verleden te begrijpen door naar synoniemen van de zoektermem te kijken. Deze oplossing is echter marginaal, aangezien synoniemen van betekenis kunnen verschillen afhankelijk van hun context. Ook heeft een werkwoord zoals ‘laten’ bijvoorbeeld wel 11 verschillende betekenissen.Nu hebben we weer een soortgelijk probleem: hoe leer je een machine om de juiste van deze 11 betekenissen te kiezen?

Hummingbird lost dit probleem op door goed naar de context te kijken en daardoor de betekenis van de zoekopdracht gemakkelijker, beter en sneller te kunnen begrijpen. De betekenis van een woord wordt dus ontcijferd aan de hand van de relatie die dit woord heeft met de andere woorden in de zoekterm.

Context is het toverwoord!

In het verleden kende we de verdeling techniek, content en linkbuilding. Voor het opbouwen van online autoriteit was het van belang deze componenten evenveel aandacht te geven. Zowel een snelle website, als relevante content en stemmen van andere websites waren van belang voor de vindbaarheid van jouw website. Dit is nu nog steeds zo maar met name het bieden van relevante content kent een grotere wegingsfactor. Het bieden van relevante content die aansluit op jouw doelgroep zorgt ervoor dat Google beter in staat is om de bezoeker te voorzien van een stuk informatie die zo nauwkeurig mogelijk aansluit bij zijn of haar wens.

Steeds meer mensen gebruiken zoektermen zoals “waar is het dichtstbijzijnde restaurant?” Het is zelfs zo dat 20% van alle dagelijkse zoektermen nog nooit eerder door iemand anders is ingevoerd en voor Google dus helemaal nieuw zijn. Ook interessant is het om de verdeling tussen Shorttail en Longtail zoekopdrachten te zien. De meest recente update zal dan ook steeds meer kijken naar de context. Zoals Matt Cutts het zelf omschrijft:

Spreuk Matt Cutts

De Hummingbird update sluit hierop aan door ervoor te zorgen dat de informatie die mensen te zien krijgen in Google nuttig is.

Hoe laat je Hummingbird in je voordeel werken?

De sleutel tot succes is de inzet van een corporate website als distributieplek voor hyperrelevante content en de plek waar de conversies zullen plaatsvinden. De inzet van social media en social media marketing zorgt voor de distributie van de content (lees: social rank) en de inzet van advertising voor de nodige conrversies!

Was getekend: Dirk Hensema, Trendesign Online Creative Agency