“Sociale netwerken draaien tegenwoordig meer om wat je leuk vind, niet zo zeer om wat je doet,” zei maker Isaiah Saxon, DIY oprichter en creatief directeur. “We willen een ervaring bouwen voor mensen die draait om wat je maakt, en deze vaardigheden beloont.”Dat het internet snel groeit is, zelfs voor mensen die het nauwelijks gebruiken, een welbekend feit. Eigenlijk nog een understatement.
We leven eenmaal in een uniek tijdperk waarin een goed idee, indien goed uitgewerkt, al heel snel grip kan krijgen op de maatschappij en toch een substantiële bijdrage kan leveren op verschillende aspecten van de levens van haar deelnemers. Hier doe je het uiteindelijk voor.Het internet is hierdoor inmiddels echter al zo groot geworden, dat het toch een behoorlijke uitdaging is geworden om het kaf van het koren te scheiden; sommige fantastische ideeën zijn al in de kiem gesmoord omdat ze simpelweg gewoon niet meer genoeg opvallen. Platformen als Reddit proberen hierin te helpen door mensen de ‘macht’ te geven om aan te tonen welke content zij de moeite waard vinden en wat niet.Zo werd ik gister nog geleid naar DIY; een verfrissend nieuw platform dat op prachtige wijze bewijst dat er, ook vandaag, nog ruimte is voor nieuwe ideeën. Dit platform werd (terecht) al gauw erkend en stond gister al gauw op de frontpage van Reddit. En dit was te merken ook; de site kreeg hierdoor zoveel inkomend verkeer dat hun servers het merkbaar nog nauwelijks aankonden. De vertraging die hierdoor ontstaat wordt door kenners ook wel een “Reddit Hug” genoemd. Een toepasselijke naam, want dergelijke publiciteit kan menig PR-professional louter van dromen. Onbetaalbaar.Maar deze aandacht blijkt ook terecht; het concept is geweldig. Ik heb zoveel mensen de laatste jaren nostalgisch horen klagen over hoe “wij” vroeger nog buiten speelden, hutten bouwden, dat soort dingen – en hoe kinderen vandaag meer aan hun tv’s, computers en telefoons gekluisterd zitten… DIY gebruikt precies deze media om kinderen, maar ook ons, weer naar buiten te trekken! De inspiratie (weer) op gang te brengen en nieuwe dingen te leren.Noem het een soort moderne, online-based scouts-vereniging. Je verdient punten en badges naar aanleiding van nieuwe dingen te maken en/of handleiding hierover te schrijven voor anderen.
Dergelijke creaties belandden vroeger altijd op de koelkast, of in de kast, om bewonderd te worden door het hele huishouden. Dit publiek wordt nu enorm uitgebreid, waardoor de beloning ook veel groter wordt. Het is briljant; van astronomie tot tuinier, van electronicamonteur tot kunstenaar… Iedereen kan wel iets vinden wat hij of zij al kan/leuk vindt en deze vaardigheid uitbreiden, of gewoon iets nieuws leren.“She was so excited about the whole idea of DIY that she rushed around gathering all of the models she had made recently and taking photos of them to add to her portfolio. After that, she got out the paper and scissors and pencils and blu-tac and glue again (I’d only just tidied them up after the last time) and built a new model especially for DIY. She now wants to share her portfolio with the whole world…”
Mijn zoontje is hier met zijn 2 jaar helaas nog iets te jong voor, maar ik hoop dat dit met een jaar of 4 (ook in Nederland) zal uitgroeien tot een fenomeen.DIY laat zien dat, hoe groot het internet vandaag de dag ook is, er nog altijd ruimte is voor frisse ideeën. Tegelijkertijd zie je hiermee ook hoe hoog de lat al ligt: de aandacht aan details is duidelijk te zien in hun design, strategie, en de achterliggende code. Met een goed idee kom je al een heel end. De uitwerking moet het idee zien te evenaren.