Mei vorig jaar kondigde Google de overgang aan van deze gratis “productzoekdienst” naar een model waarbij er betaald moet gaan worden voor het opnemen van uw producten. Nu zijn we 10 maanden verder en het opnemen van vermeldingen binnen Google Shopping is niet meer gratis. Nu bent u afhankelijk van een Product Listing Ads (PLA) campagne.

Hoe werkt zo’n Product Listing Ads (PLA) binnen Google Shopping

De producten zullen niet langer alleen worden weergegeven op basis van de relevantie van een zoekopdracht, maar afhankelijk zijn van de kwaliteit van de door u verstrekte gegevens en de prijzen die u hanteert.
Een campagne kan direct worden opgebouwd vanuit het Merchant Center of via AdWords. Het zal van essentieel belang gaan  zijn om gedetailleerde en nauwkeurige productgegevens te verstrekken voor een goed geoptimaliseerde PLA campagne. Denk hierbij aan de optimalisering van een Adwordscampagne. Hoe relevanter, hoe minder u betaalt per klik.

Waar het vorige model het mogelijk maakte een feed in te dienen om vervolgens achterover te leunen en te genieten van het vrije verkeer, zal het nieuwe betaalde model een grotere mate van beheer en optimalisatie vereisen om effectief te zullen zijn. Voor veel gebruikers van Google Shopping kan het verstandig zijn om te overwegen gebruik te maken van de diensten van experts die ervoor kunnen zorgen dat uw product data feed accuraat is, verfrist en goedgekeurd zal worden door Google.

Wat zijn de voordelen van Google Shopping?

Kosten en tijd zijn de voor de hand liggende nadelen van deze verandering, maar dit nieuwe model geeft de gebruiker een veel grotere controle over de productadvertenties die ze willen tonen en we kunnen een algemene verbetering van de kwaliteit verwachten. Deze radicale verandering is van invloed op alle gebruikers, maar geeft naast de hiervoor genoemde voordelen de perfecte gelegenheid voor u als gebruiker te zorgen voor een kosteneffectieve online marketingstrategie en te starten vanuit een nette en opgeruimde nulsituatie;-)