Gezien de aanhoudende shake-up van de zoekresultaten van Google (update na update) en de hevige concurrentie op de meest belangrijke zoektermen, ben ik vooral geïnteresseerd in het doorvoeren van updates die daadwerkelijk verschil zullen maken voor de vindbaarheid van uw website. Niet het doorvoeren van die eindeloos kleine tweaks die op korte termijn ranking opleveren, maar het soort ding dat gebruikerservaring verbetert, het doorklikken verhoogt (click-through) en ervoor zorgt dat de zoekmachines uw website beter zullen gaan begrijpen.

Rich Snippets

Het is eigenlijk niet nieuw te noemen. Deze techniek werd al in 2009 aangekondigd. Maar naar mijn mening wordt het nog veel te weinig gebruikt. Zogenaamde “reviews” is waarschijnlijk wel de meest bekende vorm van een rich snippet, maar er zijn allerlei soorten snippets, die niet alleen Google helpen om de inhoud van uw website beter te begrijpen, maar ook om uw pagina’s visueel beter en opvallender te tonen in de zoekresultaten.

Een greep uit de belangrijkste toepassingen:

Contactgegevens snippets
Doorgaans zijn deze rich snippets van toepassing op de contactgegevens van een organisatie, zoals bedrijfsnaam en locatie. Er zijn echter ook aanvullende eigenschappen door te voeren voor mensen. Het opnemen van deze snippets helpt Google om deze weer te geven in de lokale zoekresultaten en Google Plus Lokale pagina’s. Daar het zoeken binnen Google steeds meer een lokaal karakter krijgt een belangrijke om toe te voegen aan uw website.

Let wel: dit soort gegevens wordt ook vaak aangeduid met behulp van de hcard microformat.

Reviews & beoordelingen
Ongetwijfeld het meest effectieve rich snippet van allemaal, deze markup stelt u in staat om waardevolle recensies mbt de inhoud van uw content die kunnen worden weergegeven in de zoekresultaten te structureren. Daarnaast schept het hebben van recenties vertrouwen en zal helpen om een ​​aanzienlijke verbetering van uw click-through rate te bewerkstelligen. Ook het feit dat u beter opvalt dan uw concurrent zal zorgen voor meer kliks.

Evenementen snippets
Deze zijn vooral handig binnen een website waar het gaat over een breed scala aan evementen. Dus van festivals tot voetbalwedstrijden. Het voor de hand liggende voordeel van de inzet van deze snippet is dat de bezoeker de belangrijkste data van het evenemebt kan zien binnen de zoekmachine zonder naar de website te hoeven gaan.

Productpagina snippets
Dit zijn de belangrijkste rich snippets voor ecommerce sites, die veel product data ter beschikking hebben. De overgrote meerderheid van de productpagina gegevens kunnen worden gestructureerd om zo Google te helpen de inhoud weer te geven binnen de zoekresultaten.

Om uw content zo te leven te roepen vergt wel wat technische kennis. Technische kennis die wij uiteraard in huis hebben, maar Google helpt zelf ook. Google biedt een rich snippets testing tool, dus laat de moed niet zakken. De schema.org hierarchy is een goede plek om te beginnen!