Vanuit 50 inzichten uit de psychologie zijn deze “Mental Notes” ontstaan. Elk van deze 50 kaarten bespreekt kort 1 inzicht in het menselijk gedrag waarmee, binnen een brainstormsessie, fantastische ideeën kunnen worden ontwikkeld. Deze week bespreek ik het “Serial Position Effect”.

Mental Notes

Serial Position Effect, leuk om te weten

Het is de vraag of je wanneer een menu op een website uitklapt of dit principe opgaat aangezien je direct alle items kunt zien en kijkt of het door jou gewenste item er tussen zit. Geef je bijvoorbeeld een presentatie en je wilt dat de toehoorders een aantal belangrijk onderwerpen onthoudt toon deze dan nog even op de laatste slide. Volgens mij is het dan ook niet handig om af te sluiten met een vragenrondje. Ofwel? Lijkt mij niet.

Menukaart

Aangezien wij een aantal restaurants als klant hebben ben ik toch erg benieuwd of dit ook voor de menukaart geld. Moeten zij ervoor zorgen dat de gerechten waar de meeste marge opzit boven- en onderaan de menukaart staan? Of kun je dit ook al voor per gang bepalen. Ik ben eigenlijk best benieuwd of hier onderzoek naar gedaan is. Iemand?

USP’s

Willen bedrijven laten zien waar ze goed in zijn dan willen ze nog wel eens een mooie opsomming maken van punten waar ze in uitblinken. Zij moeten dus nadenken over welke punten voor- en achteraan de rij staan!

Kortom: maak niet zomaar een opsomming maar plaats de 2 belangrijkste items voor en achteraan de rij!