Binnen SEO land wordt er voornamelijk geroepen: Content is King!.  Maar het versnellen van uw website is het beste wat u nu kunt doen om beter te scoren binnen de zoekmachines. Alle “SEO moeite” die u er nu insteekt  om een hoger resultaat in Google te krijgen,  is uiteraard noodzakelijk. U schrijft relevante inhoud, u legt relevante links vanaf andere sites, u bent druk op sociale media, enz. Maar wat als uw website langzamer is dan die van uw concurrenten, waarom zou Google of Bing u dan een hoge positie geven binnen de  zoekresultaten? Het is immers de taak van de zoekmachines ons te helpen vinden wat we zoeken en snel!

Snelheid is king

Dit is dan ook steeds meer de uitdaging aan het worden voor zoekmachines. Als we doorklikken naar hun topaanbevelingen en deze websites nemen veel tijd in beslag om te laden dan zullen we geneigd zijn sneller op de “terug-knop” te klikken, om een ander resultaat te vinden. Dit is de reden waarom de website snelheid een belangrijke factor is bij het hoog scoren in de resultaten.

Hoe meten zoekmachines die snelheid nu eigenlijk? De zoekmachines nemen een aantal factoren in overweging bij het meten van de websitesnelheid.

  • Hoe vaak komen gebruikers direct weer terug op de zoekresultatenpagina na het bezoeken van een aangeklikte link.  Als een websitebezoekers een website vint op een bepaalde zoekterm, maar direct weer terug- of wegklikt dan is dat een slecht teken.
  • De kwaliteit van de code kan worden gezien door de zoekmachine tijdens het indexeren van de pagina’s. Te veel JavaScript en oproepen van externe bestanden, geen optimale foto’s, enz.  Allemaal signalen van een website die inefficiënt is.
  • De grootte van bestanden. Elk bestand heeft een fysieke grootte. Hoe kleiner hoe beter.
  • Aanpassen van de snelheid van uw site voor betere SEO resultaten
  • Onderstaand vind u een aantal punten die ervoor kunnen zorgen dat uw site sneller wordt. Hoe meer u van deze punten kunt (laten) doorvoeren, hoe beter!
  • Zorg dat u JavaScript-code(s) oproept vanuit een extern bestand. Is het volledige script  in de broncode van de pagina aanwezig? Kopieer het dan naar een extern bestand en roep het vervolgens aan, dit vermindert de bestandsgrootte.
  • Doe hetzelfde voor de stylesheet (CSS) code(s) die zijn ingesloten in de broncode van de pagina. Plaats dit ook in een extern bestand, wat u vervolgens vanuit de pagina oproept
  • Ontdoe de website van alle externe scripts die u niet nodig heeft. Heeft u een externe toepassing op uw site die geen echte commerciële waarde toevoegt, maar wel veel performance vraagt? Weg ermee.
  • Optimaliseer uw afbeeldingen. Zet breedte en hoogte dimensies in de code. Neem deze mee! Als de browser wordt verteld hoe groot een afbeelding gaat worden voordat het laadt, is de browser in staat een pagina sneller op te bouwen. Ook beelden comprimeren (kleiner maken) en op de juiste grootte maken voordat u ze uploadt kan en zal helpen.
  • Browser caching. Dit advies zal het meest gehoorde advies zijn binnen verschillende snelheidstesten. Browser caching is een optimalisatietechniek, die aangeeft hoe vaak een pagina moet worden gecontroleerd op een nieuwere versie. Hoe meer een browser kan laden uit zijn eigen cache (geheugen), hoe sneller een pagina wordt geladen.

Mocht u aanvullende vragen hebben, schroom dan niet contact op te nemen met Trendesign en vraag naar Bram of Dirk.

Bram: bram@trendesign.nl
Dirk: dirk@trendesign.nl