Meeste marketeers denken en communiceren vanuit het product. Ze proberen de aandacht voor hun product of bedrijf te krijgen door te schreeuwen over hoe fantastisch hun product of dienst is terwijl het vaak helemaal niet onderscheidend genoeg is. Een slechte start voor een effectieve positionering volgens mij. Wil je in deze lastige tijd het verschil maken, dan is een goede dosis creativiteit heel handig. Ga terug naar af en bedenk een onderscheidend verhaal. Waarom moet een klant voor jou kiezen?

Vergelijking

De zoektocht naar een product of dienst start vaak bij Google of vergelijkingswebsites als beslist.nl. Ben je niet de goedkoopste dan is het zaak om er op een andere manier bovenuit te steken. Wanneer heeft een klant geld over voor mijn producten of diensten? Een van de belangrijkste vragen bij het in de markt zetten van een product of dienst. Stel jezelf deze “waarom” vraag! Kijkend naar mijn eigen Trendesign situatie ben ik ervan overtuigd dat klanten bij Trendesign moeten aankloppen omdat wij klanten kunnen helpen bij het creëren van dit onderscheidende vermogen en dit onderscheid te benutten om online doelstellingen te behalen. Bla bla bla. Je ziet dat bedrijven erg slecht worden geadviseerd omtrent dit onderwerp wat erg slecht uit kan pakken.

Tips over het anders doen, de waarom vraag

Zoals al aangegeven is het communiceren vanuit het wat niet erg boeiend voor potentiële klanten. Als merk/bedrijf wil je een band opbouwen. Deze bouw je niet op met feitjes en/of acties met betrekking tot een product of dienst. Een klant moet zich aangetrokken voelen tot jouw bedrijf/merk. Hoe doe je dit? Volgens Simon Sinek doe je dit door vanuit de waarom vraag te communiceren. Dus niet de wat, maar de waarom. Volgens Simon communiceren succesvolle bedrijven als Apple vanuit het waarom en niet vanuit het product of dienst. Kijkend naar de bedachte gouden cirkel bestaan er 3 omliggende cirkels waarbij de binnenste de wat vraag visualiseert. De middelste de hoe vraag en de buitenste de wat vraag. Van binnen naar buiten werken dus.

Niet meer omzet/winst

Natuurlijk is de waarom vraag vaak omzet/winst gerelateerd. Dat is niet bijzonder, maar wel bijzonder wanneer je dit communiceert als zijnde de reden van het bestaan van jouw bedrijf. Niet echt aantrekkelijk voor jouw potentiële klanten. Toch? De waarom vraag bij een profilering moet zo geformuleerd zijn dat de klant zich aangetrokken voelt tot jouw bedrijf. Wij bestaan omdat wij ons betrokken voelen bij het lot van ………. Of wij geloven heilig in en daarom doen wij wat wij doen. Mag je wel een beetje aandikken hoor! Een goed voorbeeld. Laatst met een pitch bezig geweest voor een orgelbouwer. Zij communiceren veel met nieuw product hier, nieuwe installatie daar, etc. Terwijl zij zich richten op het geluid van een orgel in een kerk naar de woonkamer te brengen. Wil je dit omtuigen naar een waarom communicatie dan kom je al snel bij: “Alles wat wij als orgelbouwer doen moet bijdragen aan het ultieme kerkorgel geluid creëren binnen de woonkamer van de orgelspeler.

Denk een goed na over wat de waarom van jouw bedrijf kan zijn.

Content marketing

Je kunt geen marketing blog lezen of content marketing wordt besproken. Content marketing wil zeggen dat je als bedrijf content uitgeeft die toegevoegde waarde heeft voor de lezer. Dit uitgeven van relevante informatie moet frequent gebeuren anders wordt het opbouwen van een band met de geïnteresseerde lezer onmogelijk. Wanneer je vanuit het waarom communiceert wordt het al vele malen makkelijker om relevante content te bedenken. Storytelling kan hierbij een belangrijk instrument zijn.

Bedenk een geloofwaardig waarom en wees consequent in content die bij deze waarom beleving aansluit en toegevoegde waarde heeft.

“Terug bij af” zal uit 7 onderdelen bestaan. Overige onderwerpen zullen zijn:

  • Het “Waarom” (“Why” van Simon Sinek, maar dan anders)
  • De waarde van een creatief concept
  • Content marketing als instrument
  • Het fantastische van social media
  • Hoe overtuig ik de klant met open deuren?
  • Online inspanningen de vervanger van de salesafdeling