Als e-commerce specialisten willen wij graag wekelijks een conversietest met jullie delen. Het hebben van een succesvolle webshop betekent dat je moet blijven optimaliseren. Stilstand is in deze achteruitgang! Conversieoptimalisatie is hierbij het toverwoord. Graag zouden wij zien dat je hier je voordeel mee doet. Mocht je daarnaast nog aanvullende ondersteuning wensen dan staan wij uiteraard graag voor jullie klaar.

Testvraag week 44

Indien een bezoeker gaat scrollen, kun je dan het beste je topnavigatie blijven tonen of  verwijderen?

We weten allemaal dat we een bezoeker niet teveel moeten afleiden. Navigatie kan een van de grootste afleiders zijn van allemaal. Deze week is de test gericht op de bovenste navigatiebalk. Zal een pagina met een verdwijnende navigatie, bij neerwaartse scrollen (die weer verschijnt bij het naar boven scrollen), de omzet doen verhogen. Afgezet tegen een pagina waar de navigatie volledig uit beeld verdwijnt bij het scrollen?

Hierboven hebben we een A en een B versie. Welke zal naar jouw mening het beste scoren? Zie hieronder de test resultaten.

Versie A is de winnende versie! Versie A verwijderd de navigatie tijdens het scrollen naar beneden en laat het  weer zien tijdens het naar boven scrollen.

De feiten op een rij :

  • Een toename van het aantal bestellingen met 2,16%;
  • Een toename van het  aantal “toevoegen aan mandje” met 1,27%;
  • De interactie met de navigatie verhoogde met 9,11%;

Clarks, een wereldwijde e-commerce site voor schoenen, verrichtte deze test in eigen huis. Deze test werd gehouden over een periode van 30 dagen. Er waren in totaal een vier variaties. Na drie weken werden de twee slechtst presterende variaties geëlimineerd. Vervolgens was er een split-test tussen de twee best presterende varianten voor de duur van 18 dagen.

De moraal van deze test
Navigatie headers kunnen een belangrijke afleiding zijn en zodoende een conversie killer zijn . Echter, als een bezoeker niet vrij kan navigeren kan dit weerstand opleveren. Deze test bewijst het beste van deze 2 werelden . Het verwijderd de afleiding bij de eerste verkenning en geeft weer opties indien het juiste niet gevonden kan worden. Doorvoeren dus!