Zoekmachineoptimalisatie (SEO) wordt voornamelijk geassocieerd met inhoud en zoekwoorden die meer verkeer voor websites kunnen garanderen.We weten allemaal ‘Content is King’, maar waar we misschien minder bij stilstaan is dat het ontwerpen van de website (het webdesign) ook een belangrijke rol speelt in de vindbaarheid van de website. Vandaar dat, als je je nieuwe website niet laat ontwerpen door iemand die de klappen van de zweep kent, je wel eens waardevol verkeer zou kunnen missen. Beter is het om bepaalde tips in het achterhoofd te houden alvorens te starten met het designproces. Creatieve ideeen zijn uiteraard welkom maar mogen de vindbaarheid niet in de weg zitten. Een spanningsveld waardoor het altijd raadzaam is dat het website development team nauw samenwerkt met het SEO of inhoudsteams. Laat dit binnen Trendesign nu net het geval zijn.

Zoekmachinevriendelijk webdesign

Een van de belangrijkste aandachtspunten voor een ontwerp van een (nieuwe) website ligt op het vlak van de gebruiksvriendelijkheid. Het is belangrijk dat een website zo ontwikkeld wordt, dat een gebruiker gemakkelijk kan navigeren en dat een duidelijke structuur de bezoeker zo snel als mogelijk brengt daar waar hij of zij wil zijn. Dergelijke websites moedigen de bezoekers aan om te langer op een website te blijven en dit helpt bij het beter vindbaar zijn van uw website binnen de zoekmachines.

Terwijl de visuele verschijning van uw website inderdaad noodzakelijk zal zijn om bezoekers te verleiden, moet het ontwerp “slim” worden opgezet, zodat het SEO werk niet zal worden belemmerd. Zo kan het gebruik van flashanimatie en de toepassing van JavaScript zijn weerslag op uw zoekmachine optimalisatie hebben, zowel positief als negatief. Daarom is het in een aantal gevallen aan te raden deze tools te vermijden, tijdens het ontwerpen van een website. Daar snelheid ook een steeds belangrijkere peiler gaat worden, snellere websites ranken beter, is het goed als designer de techniek te kennen.Het gebruik van zogenaamde anchor teksen is ook nuttig bij het optimaliseren van websites. Deze moet verwijzen naar relevante bestemmingspagina’s. Als er meerdere links navigeren naar een en dezelfde pagina, dan moet de designer ervoor zorgen dat de eerste link een tekstuele link zal zijn in plaats van een link op een afbeelding. Een dergelijk initiatief zal het optimaliseren van uw pagina’s helpen. Het toevoegen van een sitemap is er ook zo een. Door opname van deze sitemap is de volledige structuur van de website beschikbaar in een klik. Dit helpt de bezoeker om eenvoudig te navigeren, maar is ook heel handig voor Google. Het geeft de zoekmachine een duidelijk beeld van de indeling van de website. Het aanbieden van deze sitemap aan de zoekmachines zorgt voor een snellere indexering en dus vindbaarheid. Sitemaps worden vaak aangeboden in de footer of header van een website en komen zo in de meerste gevallen op alle pagina’s terug. Voor de bezoeker optimaal, maar niet voor de zoekmachine. Kennis van het toevoegen van zogenaamde nofollows is voor een designer een pre.Bovenstaande punten zijn er slechts een aantal voor een designer. Het is belangrijk dat de webdesigner weet hoe het spel van SEO eigenlijk werkt. In een tijd waarin sociale media en SEO de dienst uitmaken, is het noodzakelijk dat de webdesigners in staat zijn om nauw samen te werken met het SEO-team. Of u nu voornemens bent een nieuwe website op te zetten of u wilt uw bestaande website restylen, zorg ervoor dat uw designer en SEO man of vrouw in harmonie kunnen samenwerken.Mocht u op dit moment tegen problemen aanlopen schroom dan niet contact op te nemen met Dirk Hensema via dirk@trendesign.nl. Weet dat ik graag met u onder het genot van een kop koffie uw persoonlijke situatie doorlicht. Samen kunnen we dan kijken waar de verbeterpunten liggen.